Olagliga försök att utvisa Ali Mansouri

Polisens olagliga försök att utvisa Ali Mansouri avbröts efter motstånd

lördagen den 24:e september 2011

Ali Mansouri är starkt medtagen
men tillbaka på förvaret i Märsta.
Foto: Nasi Payghambarian
Igår morse väcktes Ali Mansouri på Migrationsverkets förvar i Märsta och blev ombedd att packa. Sedan blev han ifört hand- och fotfängsel och tvingades på ett flygplan. Han skulle utvisas till Iran – snabbt, hemligt och med våld. Migrationsverket visste att Alis  advokat skulle komma in med nya bevis efter helgen; fakta som visar att den iranska regimen övervakar honom och att han riskerar att fängslas om han överlämnas.När Ali började hyperventilera av skräck hotade polisen att lämna över honom till de iranska myndigheterna naken och att han då skulle behandlas därefter. Upprepade gånger försökte de droga honom.

En av de andra politiska flyktingarna på förvaret i Märsta lyckades ringa ett samtal till oss i Asylrörelsen och berätta vad som höll på att ske. Vi ringde Alis advokat som snabbt kontaktade Amnesty och Europadomstolen. Juristerna på Europadomstolen  meddelade att de inget kunde göra då planet redan lyft.Ali satt på ett specialchartrat plan vilket mellanlandade i Amsterdam. När Ali fördes vidare in i det civila passagerarplanet med destination Teheran bestämde sig Ali för att göra motstånd. Han visste vad alternativet var – Evin-fängelset eller offentlig  avrättning genom hängning. Ali apellerade till passagerarna. Polisen försökte tysta honom och tvinga honom att sitta ner. Han vägrade. Till slut reste sig fler och fler passagerare upp i trots och vägrade sitta när de uppmanades. Flera i kabinpersonalen grät. Polisen använde mycket våld mot Ali men var ändå tvungna att avbryta deportationen. Sent på kvällen fördes Ali tillbaka till förvaret i Märsta.

Asylrörelsen kommer anmäla polisen för både behandlingen och tillvägagångssättet. Att försöka verkställa en utvisning utan att advokaten ges rätt att överklaga är olagligt.

Gårdagens skandalösa tilltag visar vilken kultur som existerar inom Migrationsverket och polisen. Den allt mer omänskliga behandlingen av flyktingar kommer från högerregeringen som ständigt anpassar sig efter rasisterna i riksdagen.

Ali Mansouri stod upp i planet för att rädda sitt liv. Han lyckades. Asylkampen handlar om att få fler att resa sig upp och stå upp mot den omänskliga flyktingpolitiken. Kampen fortsätter.

Mattias Bernhardsson

Utvisningen av Ali Mansouri stoppad på  Arlanda

fredagen den 26:e augusti 2011

Imorse stoppades deportationen av Ali Mansouri till Iran. Asylrörelsen (bl a Iranska flyktingars riksorganisation samt riksförbund, Liberation Front of Iran, Rättvisepartiet Socialisterna, Aktion mot Deportation Uppsala och Ingen människa  är illegal) delade flygblad till alla som passerade säkerhetskontrollen på Arlanda, varav många lovade att be kaptenen vägra lyfta.

En flygbiljett köptes i sista sekund så att Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson kunde ta sig ta gaten, där han höll ett tal till ett hundratal passagerare samt kabinpersonal. Strax efter boarding beslöt kaptenen att inte lyfta planet om det gällde en flyktingtransport. Migrationsverket fick vända tillbaka till förvaret i Märsta med Ali Mansouri.

Asylrörelsen fortsätter att kämpa tills han släpps fri och får uppehållstillstånd.

Anna Löfgren
Ruben Derkert
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s