Iran ändrar åtalspunkterna

Foto: Present Truth Ministries

Pastor Yousef Nadarkhani döms inte längre för att han konverterat

Nu säger iranska myndigheter att konvertiten Yousef Nadarkhani har dömts till döden för våldtäkt, utpressning och sionism – inte för att han har blivit kristen.
Ändringen visar att Iran kanske ändå inte är okänsligt för omvärldens kritik.

I förra veckan stod Nadarkhani åter inför domstol.

Tre gånger fick han uppmaningen att avsvära sig sin tro på Jesus. Tre gånger vägrade han.Amnesty International krävde i går i skarpa ordalag att pastorn omedelbart ska friges.- Det är chockerande att iranska myndigheter ens överväger att döda en man helt enkelt för att han utövar sin rätt att välja någon annan religion än islam, sa Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys vice direktor för Mellanöstern och Nordafrika i ett uttalande.

När Yousef Nadarkhani dömdes till döden förra året handlade det bara om en sak. Domstolen slog fast att han var född muslim och att han därför inte kan välja att bli kristen.

Protester från omvärldenMen i helgen sa Gholomali Rezvani, viceguvernör i delstaten Gilan, till halvofficiella Fars News att Nadarkhanis religionsbyte inte alls är orsak till dödsdomen.

 Nu hävdar de att pastorn svarat för “säkerhetsrelaterade brott” som våldtäkt, utpressning och “sionism”. Både USA och Storbritannien har riktat skarpa protester mot Iran för fallet Yousef Nadarkhani.

Och även om det fortfarande finns en uppenbar risk att Iran faktiskt avrättar honom, så kan de senaste uppgifterna tolkas optimistiskt på åtminstone ett plan: Kanske Irans ledarskap ändå lyssnar på omvärldens protester?

 Det är svårt att se varför de annars skulle trixa med åtalsuppgifterna.För det råder inga större tvivel om att de “säkerhetsrelaterade brotten” är en efterhandskonstruktion.

I en dom från förra året och HD:s synpunkter från i somras står det att Yousef Nadarkhani döms till döden för att vid 19 års ålder ha vänt islam ryggen, att han senare försökt få muslimer att konvertera, samt att han i sina predikningar förnekat profeten Muhammed och Koranen som helig skrift. Inga andra orsaker framfördes.

Det uppger Amerikanska centret för lag och rättvisa, ACLJ, som fått hjälp av en iransk studentförening i Washington med att översätta texten från farsi.

Nadarkhanis advokat är fortfarande optimistisk, och säger till CNN att han till 95 procent är säker på att hans klient inte kommer att avrättas.

 Nadarkhani greps i sin hemstad Rashit när han ansökte om att få registrera en församling.

 Hans egen version är att han blev kristen vid 19 års ålder, men att han i själva verket aldrig har varit en praktiserande muslim.Enligt uppgifter i internationella medier är det över 20 år sedan Iran avrättade någon för att ha lämnat islam.

Det har länge talats om att iranier lämnar islam, även om många sedan konverterar tillbaka. Man kan fråga sig varför Yousef Nadarkhani blivit ett så viktigt fall för iranska myndigheter.

Tvångsundervisning av barnenAmnesty International skriver att en möjlig orsak är att Nadarkhani protesterat mot att hans barn tvångsundervisas om islam i skolan.

 Samtidigt ska man komma ihåg att situationen för alla oliktänkande i Iran blivit svårare sedan de omstridda valen 2009. Amnesty nämner att utövare av evangelikal kristendom, bahai och sufism varit särskilt utsatta religiösa minoriteter sedan dess.-

 Den här hädelsedomen visar på det totala hyckleriet från en regering som säger att kristna lever i frihet, säger Sam Yeghnazar, direktor för Elam ministries i ett pressmeddelande. – Men vi måste komma ihåg att förföljelse alltid har fått kyrkan att växa.

När de hör den här nyheten kommer kristna att resa sig för att med än större beslutsamhet visa på Kristi kärlek till iranierna.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=279591

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s