Utvisningen av Foad Stoppades – ”Jag är glad men också bekymrad över att utvisningarna fortsätter”

Ondag den 8 oktober fick Foad Velzi, demokratikämpe och politisk flykting från iranska Kurdistan, reda på att han skulle utvisas till Iran på fredag. Asylrörelsen bestämde sig snabbt att ha endemonstration utanför Migrationsverket i Solna och en blockad vid förvaret ifall utvisningen inte stoppats tidigare.

På plats vid Migrationsverket i Solna var Iranska flyktingars riksorganisation och riksförbund, Rättvisepartiet Socialisterna mfl. På demonstrationen talade Rasoul Benavand från Iranska flyktingars riksorganisation som belyste att Foad Velzi har varit med i KDP kurdiska demokratiska partiet och att han varit samordnare för kampanjer mot den iranska regimen. Asylrörelsen satte också press på de ansvariga genom att ringa dem under hela dagen idag. Runt 15:00 kom beskedet att Foad Velzis fall ska omprövas och han släpptes strax efteråt. Det här visar på att asylrörelsens arbete är avgörande, hade inte de ansvariga pressats och utvisningsbeslutet inte mött motstånd hade utvisningen verkställts. Nya bevis på att Foad varit aktiv i KDP lämnades in till advokaten Maria Ivic av personer i asylrörelsen, vilket var avgörande för omprövningen.

När RS träffar Foad Velzi i ett tält på Sergelstorg där ett 20-tal iranier hungerstrejkar är han glad och lättad men samtidigt bekymrad. Imorgon ska han tillbaka till flyktingförläggningen i Örebro där han innan han fick avslag för ett år sedan bott i fyra år i väntan på svar om sitt fall efter flera omprövningar. Han greps på Stockholms central av en civilpolis för några månader sedan. Han satt på Migrationsverkets förvar i 39 dagar. Han berättade också att de bodde tre personer i ett litet rum med tre sängar och att de fick samma mat två gånger om dagen i flera veckor, nästan alltid soppa. Foad berättar att gränspolisen endast pratade svenska med honom trots att han inte kan det och att han inte fick rätt till tolk, polisen kunde bar prata i två minuter varje gång de besökte honom. De sa att han hade 24 timmar på sig att packa och att han fick ta med sig saker som vägde max 20 kg  och att han skulle tillbaka till Iran på fredag.

Polisen betedde sig väldigt förnedrande och kränkande.

Han ger också alla sina tankar och stöd till Mitrah Kahrom, Ali Mansouri och Namjo Tehmi som alla är politiska flyktingar från Iran och kräver att de ska bli släppta.

Att Migrationsverket fortsätter utvisa politiska flyktingar till Iran är helt oaceptabelt och anmärkningsvärt då regimen i Iran är den regimen som avrättar flest politiska motståndare efter Kina. Både Ali Mansouri som Migrationsverket försökt utvisa två gånger, Namjo Tehmi och Mitra Kahrom. Ali Mansouri har varit aktiv för den arabisktalande minoriteten, han har fått sin dator konfiskerad av polisen i Iran och har torterats i flera veckor av den Iranska regimen. Mitra Kahrom har varit aktiv i Liberation Front of Iran och har varit med på flera asylprotester på Arlanda som den iranska regimen kartlagt och filmat. Namjo Tehmi har varit pershmerga och med i motståndsrörelsen Komale i Iran och har också han torterats av regimen. Att Migrationsverket förbiser dessa asylskäl är rättsvidrigt och ett brott mot internationell lag.

Det här är den nionde utvisningen till Iran som Asylrörelsen i Stockholm stoppar. Nu måste vi ta sikte på den 27 oktober för att samla alla flyktingorganisationer och vänsterorganisationer till ett möte för att skapa en landsomfattande proteströrelse mot den rasistiska asylpolitiken som den svenska regeringen bedriver.

Ruben Derkert                     Hugo Witting

http://rssthlm.wordpress.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s