Utvisningshotad konstnär får stöd av KRO

"Sista Blicken" av Mehran Galledarizadeh (beskuren).

Sista Blicken” av Mehran Galledarizadeh (beskuren).
Utvisningshotad konstnär får stöd av KRO
Publicerat: kl 07:47 , Kulturnytt 1 kommentar 6 gillar Dela
Den iranske konstnären Mehran Galledarizadeh kom till Sverige för tre år sen, på flykt undan förföljelse i hemlandet.

Men hans asylasökan har avslagits och i början av nästa år ska han avvisas, är det tänkt. Nu kräver konstnärsorganisationerna KRO och SKF en omprövning.

”Migrationsdomstolen har gjort en felbedömning” Konstnärsorganisationer protesterar mot utvisning (3:05)
Den iranske konstnären Mehran Galledarizadeh kom till Sverige för tre år sen, på flykt undan förföljelse i hemlandet. Men hans asylasökan har avslagits och i början av nästa år ska han avvisas, är det tänkt.

Men nu kräver konstnärsorganisationerna KRO och SKF att Migrationsverket omrövar Galledarizadehs asylskäl. Just nu ställer han ut sina verk på ABF i Sundbyberg. Reporter: Johanna Rudbäck/Kulturnytt 2011-12-22.

Torsdag 22 december 2011 kl 08:30 (Kulturnytt) Sex iranska filmare fängslade | Förföljelsen av kulturarbetare ökar | Iran vill ha eget internet

Iranska filmskapare i världen uppmanar till bojkott | Iransk skådespelerska dömd till 90 piskrapp
– I Iran finns det våld, offentliga hängningar och misshandel. Hur ska jag kunna måla något vackert i ett land som beter sig så fult? undrar Mehran Galledarizadeh.

affish för Mehran Galledarizadehs utställning på ABF Sundbyberg

Hela ABF:s lokal pryds av hans konst, som för det mest går i grönt för revolt, och rött för blod.

Medan alla hans tidigare verk har förstörts av regimen i Iran. Där hölls han häktad två gånger och utsattes för tortyr på grund av sin konst, berättar han. Och sista gången släpptes han bara om han lovade att aldrig måla mer. Det var då han flydde till Sverige.

– Regimen är mina motståndare och jag är säker på att det kommer att hända mig något om jag åker tillbaka, säger han. Tortyr, ett långt fängelsestraff eller till och med dödsstraff.

Men det höll inte migrationsdomstolen med om. De betvivlade inte att han hade gripits och haft problem med myndigheter på grund av sin konst innan han kom till Sverige. Men beslutade ändå att han inte hade gjort det sannolikt att han skulle gripas igen om han återvände.

Dels med hänvisning till att han hade frigivts tidigare och att regimen därför inte har ett fortsatt intresse av honom. Och för att han svarat vagt på frågor kring den framtida hotbilden.

– Vi tror ju att där har migrationsdomstolen gjort en felbedömning.

Det säger Karin Willén som är ordförande för Konstnärernas riksorganisation KRO. Tillsammans med Svenska konstnärernas förbund (SKF) protesterar de nu mot utvisningsbeslutet.

– Det är uppenbart att i Mehrans fall så har han varit verksam som konstnär, han har skapat bilder fritt och haft ett budskap som har misshagat regimen i iran och vi vill hjälpa till att se till att en yrkesverksam konstnär inte ska behöva återvända till iran där han inte kan verka fritt.

Hon säger att Migrationsverket även borde ta hänsyn till att situationen för konstnärer i Iran har förvärrats. Det senaste halvåret har det rapporterats om flera konstnärer och filmmakare som har fängslats

Därför vill de ha en ny prövning av fallet.

På Migrationsverket kommenterar man inte enskilda fall, men deras stabsjurist Carl Bexelius säger att en utställning med regimkritiskt innehåll som även har fått spridning på nätet, som den i Sundbyberg, kan vara skäl till en ny prövning.

– Sådana skäl måste kunna prövas på nytt och då är det migrationsverket som i så fall ska titta på de skälen och se om de utgör då nya omständigheter och om de är av sån tyngd och sånt allvar att de ska leda till antingen ett uppehållstillstånd eller att man ska pröva den här frågan på nytt.

— Jag vill måla det jag vill, säger Mehran Galledarizadeh. Hur kan någon människa komma och begära att jag ska måla som de vill?

Johanna Rudbäck, SR Kulturnytt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4871101

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s