Iran knyter starkare band med Latinamerika

Venezuelas president Hugo Chavez tillsammans med irans president Mahmoud Ahmadinejad vid ett besök i Venezuela 2007.  Foto: Venezuelas UD/Scanpix.

Hugo Chavez och Mahmoud Ahmadinejad vid ett tidigare besök i Venezuela. Foto: Venezuelas UD/Scanpix.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad inleder imorgon söndag en rad statsbesök i Sydamerika. Under det veckolånga besöket ska han hinna med Venezuela, Nicaragua, Ecuador och Kuba. Fyra länder med vänsterregeringar som är öppet kritiska mot USA.

Ahmadinejads besök sammanfaller med de allt större hoten från EU och USA om utökade sanktioner mot Iran, som de anklagar för att ha ett kärnvapenprogram.

I Washington och Vita huset, ser de inte besöken med blida ögon. Enligt en talesperson för Obamas administration, är besöken en desperat handling från Irans sida för att få nya vänner, samtidigt som sanktionerna mot landet får allt större effekt. Vita huset varnade de latinamerikanska ledarna för att knyta nya band till Iran.

Ileana Ros-Lehtinen, som är republikansk ordförande för amerikanska representanthusets utrikesutskott, varnade för “Ahmadinejads önskan att stärka band med antiamerikanska diktatorer”, något som hon kallade för ett direkt hot mot USA:s intressen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4895799

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s