Migrationsverket utvisar syrier trots våldet

Explosioner i Damaskus

Trots massivt våld i Syrien fortsätter Migrationsverket att utvisa syrier.

Foto: AFP/Scanpix

Migrationsverket fortsätter utvisa syrier från Sverige trots våldet i Syrien. Eftersom regimens trupper är överlägsna i striderna klassas inte läget som en väpnad konflikt. Och så länge det inte finns en väpnad konflikt blir det inget stopp på utvisningarna. En som nyligen fått ett utvisningsbeslut är Ali.

– Jag kom till Sverige och ansökte om asyl i Sverige. Nu ett år och tre månader senare ska jag bli utvisad från Sverige, säger Ali som av rädsla för repressalier i hemlandet inte vågar ställa upp med sitt namn.

Ali kom till Sverige tillsammans med sin fru och sina två barn för drygt ett år sen. Han har ansökt om uppehållstillstånd men fått avslag och ska nu utvisas till Syrien.

Som före detta politiskt aktiv i hemlandet riskerar han att råka illa ut. Han säger att den syriska regimen anklagar honom för att leda en komplott mot dem. För de anklagelserna har han blivit både fängslad och torterad. Om han skickas tillbaka till Syrien kan familjen råka illa ut.

Bland andra FN och Amnesty rapporterar om mer än 6 000 döda – bland dessa över 200 barn sedan upproret började i mars förra året.

Under 2011 sökte 466 syrier asyl i Sverige. Hundra av dem fick permanent uppehållstillstånd.

Migrationsverket slår fast att det råder svåra motsättningar i hela Syrien men att läget inte är så pass allvarligt att det kan klassas som en väpnad konflikt. För att läget ska kategoriseras som en inre eller yttre väpnad konflikt krävs strider mellan två jämnstarka parter.

Det är enbart vid det tillfället som alla asylsökande kan få rätt att stanna i Sverige. Men än så länge är regimen överlägsna i militär styrka, vilket gör att man inte kan klassa läget som en väpnad konflikt och därmed stoppa utvisningarna.

– Det ska vara utdragna och pågående stridigheter mellan olika styrkor. Och det ska en vara viss karaktär och intensitet och innebära ett urskillningslöst våld mot civilbefolkningen, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.

Inom asylrörelsen i Stockholm, som arbetar för att stoppa utvisningar, ser man allvarligt på utvisningarna till Syrien.

– Vi tycker det är hemskt. Det är en krigszon där och ändå skickar de folk härifrån. Det är hemskt, för de riskerar livet, fängelse och tortyr, säger aktivisten Azad Qamsiloki.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4901399

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s