Skrämd till tystnad

– hotad av iranska myndigheter

SUNDSVALL – Den iranska journalisten och regimkritikern Maryam Sheikhi som är bosatt i Stöde har hotats av iransk nätpolis. Nu lägger hon ner sin blogg, tillfälligt, av rädsla.

Hotet har framförts i den regimkritiska blogg som hon driver från Sverige och händelsen har idag anmälts till polisen i Sundsvall.

Enligt uppgifter till polisen har hoten framförts av iranska myndigheter. Iran har en egen nätpolis som skannar av nätet i jakten på kritiker runt om i världen.

Maryam Sheikhi säger till Mittnytt att hon uppmanats att lägga ner bloggen.

– Jag är rädd. Om jag inte lade ner skrivandet skulle det få allvarliga konsekvenser och jag har bestämt mig för att hålla bloggen vilande tills vidare, säger hon.

Maryam Sheikhi har vistats i Sverige sedan 2010. Hon och hennes man har nekats uppehållstillstånd av Migrationsdomstolen och ärendet ska nu prövas av Migrationsöverdomstolen där hon begärt prövningstillstånd och företräds av sundsvallsadvokaten Catharina Ytterbom.

Hon har också fått stöd av Publicistklubben i Södra Norrland som i ett uttalande krävt att Maryam Sheikhi och hennes man skall få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Det är känt att den iranska underrättelsetjänsten övervakar regimkritiker som är aktiva på nätet och så sent som i början av mars beordrade Irans högste andlige ledare, Ali Khameini att ett särskilt organ föt internetövervakning skall inrättas i landet. Enligt nyhetsbyrån AP beskrivs organet som det mest omfattande hittills i Irans strävan att styra informationsflödet på nätet.

Maryam Sheikhi är iransk journalist som i Sverige driver en regimkritisk blogg: arezooieparsi.blogspot.com om de bristande mänskliga rättigheterna i Iran. På bloggen har hon publicerat artiklar främst om kvinnors rättigheter, men på bloggen finns också kritiska artiklar om det iranska ledarskapet. Där finns satiriskt material om Khomeini, uppmaningar till demonstrationer och stöduttalanden för en bojkott av det iranska parlamentsvalet den 20 mars.

Publicerad 5 april 2012 – 13:45  Uppdaterad 6 april 2012 – 11:18

Källa: http://svt.se/2.55868/1.2765199/iransk_bloggare_i_stode_hotad

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s