Iranska regimkritiker hotas i Sverige/ تهديد الناشطين السياسيين حتي في السويد

حسب ما اعلنه راديو السويد بأن الناشطين السياسيين في السويد تحت مضايقات وتهديد عبر وسائل الاتصال وصفحات التواصل الاجتماعي, هذه واكد التقرير هناك كثيرون من المعارضين لنظام الايراني تم تهديدهم عبر حساباتهم الالكتروني التي تشمل رسالة تهديد تنص علي بأن النظام يعلم في عنوان السكن واذا لم توقفوا النشاط راح يتم تسفيتكم هذه حسب اقوال احد الناشطين التي استلم مثل هذه النوع من الر سائل , فأرجو من كل الاخوة الناشطين في السوئد اذا وصلت لكم مثل هذه الرسائل التي تحتوي علي تهديد ابلاغ الشرطه المحلي يهذه الامر.

Publicerat: tisdag 6 augusti kl 06:18 , Nyheter P4 Västernorrland

Gömda flyktingar. Många som söker asyl i Sverige har flytt från hot och förföljelse. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Många som söker asyl i Sverige har flytt från hot och förföljelse. Men inte ens i Sverige kan iranska regimkritiker alltid känna sig säkra från den iranska regimen. När Reza, som egentligen heter något annat och som nu bor i Västernorrlands län kritiserade Iran på internetsajten Youtube fick han ta emot epostmeddelanden med hot.

“Vi har identifierat dig och vi kommer snart göra aktioner mot dig om du inte lägger av. Och vi vet var du finns”, löd meddelandet.

Reza kom till Sverige för snart trettio år sedan. Han hade ett strängt straff hängande över sig på grund av att han desserterat från iranska armén mitt under kriget med Irak. Dessutom fruktade han att det skulle uppdagas att han förfalskat tjänstgöringsbetyg från armén för att hjälpa kamrater som ville slippa tjänstgöra i kriget och såg ingen annan råd än att fly till Sverige.

Reza höll en låg profil från början. Men tack vare internet såg han en chans att kritisera det som hände i Iran så han blev aktiv på nätet. Han är inte så rädd för egen del, men tänker på sin familj och vad hans nätaktiviteter skulle kunna resultera för den. Han fick sig en tankeställare när ett av hans barn sa: “Pappa lägg av! Tänk på oss!”.

I länet finns en speciell avdelning hos polisen som har till uppgift att hjälpa hjälpa människor i Västernorrland som utsatts för olika former av hot.

Poliskommisarie Birger, en av sex poliser som jobbar med den här typen av frågor varnar för riskerna för människor med skyddsbehov som fått en fristad i Sverige för att gå ut på sociala medier med sin kritik eftersom det är så lätt att bli spårad via internet.

– Om man utsätts för hot bör man anmäla det till polisen, säger han.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5609021

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s